Artikel afbeelding

Detoxen met een smile!

Detoxen met een smile!

Grappig hoe je aan onze taal de hypes kunt herkennen. Zo is facebooken een werkwoord geworden, is superfood toegetreden tot een naar mijn inzien overdreven ‘foodstuk’ en kun je van huis uit twitteren, appen en vooral lekker chillen. Detoxen, oftewel ontgiften, doet vandaag de dag zijn intrede. Een tijd geleden vernam ik dit woord van een alcoholist die ‘intern ging’. Hij ging dus detoxen en dat betekent onder die groep mensen simpelweg geen alcohol drinken. Je wordt daar echter nog niet schoon van en je lever zal er niet minder om huilen, maar de intentie is natuurlijk zeer goed. Net zo goed als twaalf chia zaden in je bakje yoghurt superfood noemen. ;-)

Ontgiften is noodzaak geworden

Tenminste, als je geen last wilt gaan krijgen van de gifstoffen in je darmen. Nou zul je je misschien afvragen; dat deden we vroeger toch ook niet? Klopt. Adam en Eva hadden dat in het paradijs ook totaal niet nodig. Adhd, aspartaam, fluor en aluminium chlorohydraat waren voor hun net zo ver van hun bed, als het paradijs van onze dubbele tweeslaper met donzen dekbed. De tijden zijn ietwat veranderd. Tja, we zijn viezer van binnen en dikker van buiten geworden. De welvaart heeft zijn voordelen en vette nadelen zogezegd. Het zit nou eenmaal in ons systeem; begeerte en bevrediging. Eerst van alles erin, niet nadenken, al die lekkernijen naar binnen werken, dan gedwongen nadenken over de nadelen ervan, die het bij ons lichaam teweegbrengt, omdat we ons erna stukken minder voelen dan toen de pizza’s erin gingen. Net zoiets als het gedrag op grotere schaal, zoals de regering qua OV chipkaart, bezuinigingen, de Noord-Zuid lijn etcetera. Het voordeel is: We worden steeds beter in puin ruimen! Elk nadeel heeft zijn voordeel. En dat is nou net wat ontgiften doet: De bagger uit je lichaam halen en voordeel brengen; zoals gezondheid en bakken vol meer energie! Best belangrijk voor een happy life toch?

De harige sixties en het kalende nu

En dan het stukje ‘afvallen’. Evenredig in stijging qua woordgebruik met de stijging in kilo’s. Evenwicht moet er zijn natuurlijk. Miss Bakker heeft het jaren geleden goed gedaan, met de verkoop van haar boek althans. Maar goed en gezond gaan in dit geval niet samen. Uithongeren is geen kunst. Gezond en effectief afvallen wel, maar niet moeilijk. We hebben voedingsstoffen nodig om gewicht te verliezen. We hebben schone darmen en een goede stofwisseling en spijsvertering nodig om gezond af te vallen en laten deze zaken nou juist niet zo goed geregeld zijn bij de doorsnee Nederlander. Wij kampen al jaren met tekorten en vuile darmen. Zelfs bij een man van boven de vijftig zijn nog snoepresten in de darmen gevonden van toen het nog een kleine jongen was. Misschien werkelijk wel die originele Werther’s echte.. De doorsnee diëtist, sportschool en zelfs gewichtsconsulent slaat naar mijn verbazing de plank nog steeds volkomen mis: Onze meters darmen kunnen kilo’s vuil bevatten! Diëten toepassen zonder jezelf schoon te maken van binnen en je spijsvertering te optimaliseren is niet gezond, niet effectief en bevordert een jojo effect. Het kan nog echt slecht zijn ook. Het lichaam gaat bij tekorten voedingsstoffen uit je weefsels, hoofdhuid en botten onttrekken. Zaken die bij ‘normaal’ eten al aan de orde zijn. Heb je je wel eens afgevraagd waarom mannen tegenwoordig veel kaler zijn dan in het harige zestiger jaren tijdperk?

Weet je wat nou zo mooi is? Detoxen en afvallen gaan samen! Schoon, fit, energie en kilo’s kwijt ineen, op een gezonde manier. En lieve Nederlanders; dat kan snel en gewoon thuis in negen dagen vanaf de bank; chillen, twitteren, appen, zappen, afvallen en detoxen ineen. Wat wil je nog meer?!

Op February 26, 2015